Broekmans Patisserie BV | Geschiedenis
15467
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15467,page-child,parent-pageid-15342,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
Geschiedenis van

BROEKMANS PATISSERIE BV

Al 94 jaar is Broekmans Patisserie BV een begrip in de regio Venlo. Sinds 1923 is het familiebedrijf dat anno 2017, 35 medewerkers telt, actief in Venlo, Venray en Roermond. Het ambachtelijke bedrijf heeft een reputatie opgebouwd dat de regio echter ontstijgt.

In 1923 toog Sjraar Broekmans vanuit Panningen naar Venlo. De telg uit een ‘Kepelse’ bakkersfamilie had een vakopleiding gevolgd in de banketbakkerij. Het gevolg daarvan was dat hij alleen daarmee verder wilde. In de wetenschap dat de markt beperkt zou zijn en hij derhalve een groot afzetgebied nodig had toog Sjraar Broekmans naar ‘de grote stad’ Venlo. Broekmans Patisserie was een feit. Oorspronkelijk werd het bedrijf gevestigd in de Steenstraat in hartje Venlo. Al voor de oorlog floreerde de zaak, maar uiteindelijk zorgde de bommenregen op de stad ervoor dat het pand aan de Steenstraat volledig werd verwoest. Een noodgedwongen verhuizing naar de Grote Kerkstraat was het gevolg. Zoon Harrie had zijn vader inmiddels te kennen gegeven de zaak over te willen nemen. Daarop werd hij naar Basel gestuurd om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Zwitserland had in die jaren net als nu nog, een reputatie op het gebied van betrouwbaarheid vakkennis en hygiene. Gelouterd keerde Harrie terug naar Venlo voor de sprong in het diepe. Bij de overdracht kreeg Harrie een stapel rekeningen in de handen geduwd met een pakketje wisselgeld, met de toevoeging: “Begin maar!”. De stomverbaasde Harrie wist niet wat hij zag en vroeg: “Hoe moet ik dat betalen?” Het doodleuke antwoord “Morgen begin je toch te beuren!” kon de jonge Harrie in zijn zak steken. Met die woorden was de overdracht van de zaak beklonken en Harrie betaalde zijn vader tot diens dood wekelijks vijftig gulden. Natuurlijk kon Harrie Broekmans de rekeningen betalen en in 1959 bleek de winkel aan de Grote Kerkstraat te klein. Het pand van de buren werd aangekocht maar na verloop van tijd bleek zelfs het dubbele pand aan de krappe kant. Alle ruimtes waren optimaal benut en zelfs meer dan dat.

De afdeling chocolaterie huisde in de kelder, de opslag was op zolder. Het pand barstte uit zijn voegen. In 1965 besloot Harrie Broekmans de productie te verplaatsen naar de Veegtes, omdat verdere uitbreiding aan de Grote Kerkstraat onmogelijk bleek. Een forse stap, want de organisatie en logistiek van het gehele bedrijf stonden op zijn kop. Uiteindelijk bleek de grote stap van de directeur aan te slaan, een duidelijk blijk van inzicht en durf.

Inmiddels wordt de organisatie geleid door de derde generatie Broekmans. Geert nam het bedrijf over van zijn vader. Niet op dezelfde wijze waarop deze het bijna een halve eeuw eerder deed. Geert Broekmans droomde van een carriere bij de bank. Hij sloot de MEAO succesvol af maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. “Het banketbakken zat me in het bloed” moet de huidige directeur constateren. Uiteindelijk volgde hij de vakschool in Voorhout, op advies van zijn vader, die meende dat hij wel iets kon opsteken van de Randstedelijke zakelijkheid. Hij werkte uiteindelijk bij maar liefst zeven leerbedrijven, o.a. in Nederland, Belgie en Zwitserland, voor hij op eigen benen kon staan. Gemakkelijk had hij het in het begin zeker niet, want managen, delegeren en motiveren, immens belangrijk voor het leiden van het bedrijf had de jonge Broekmans nergens geleerd. “Door schade en schande ben ik wijs geworden”,constateerd hij anno 1998 tevreden. Met recht want tegen het einde van het millennium is Broekmans Patisserie niet alleen een bedrijf met een voortreffelijke naam en een eminent product, maar ook een een gestroomlijnde organisatie waarmee met een gerust hart de sprong naarde 21ste eeuw kan worden gemaakt. In de productie werkt Geert Broekmans niet meer. Dat kan niet, daarvoor heeft hij teveel tijd nodig voor de doorlopende vernieuwing en aanpassing van het bedrijf. Daarmee blijkt een van de lijfspreuken van vader Harrie weer zeer accuraat: “Er zijn eigenlijk maar drie zaken aan de orde in het bedrijf: voorbereiding, productie en controle. De productie moet je aan anderen overlaten, voorbereiding en controle moet je zelf doen”. Een waarheid als een koe, zo is gebleken!

De kroniek van
BROEKMANS PATISSERIE BV

De kroniek wordt gebruikt voor een geschiedkundig verhaal waarin gebeurtenissen in chronologische volgorde worden beschreven van ons familiebedrijf Broekmans Patisserie sinds 1923.

1923 – Bedrijf opgericht op 26 oktober door Sjraar Broekmans op de Steenstraat 7 te Venlo.
1925 – Op 26 oktober wordt Harrie Broekmans geboren.
1939 – Harrie Broekmans gaat naar de vakschool in Amsterdam tot 1942.
1942 – HarrieBroekmans, 2e generatie, komt in de zaak.
1954 – Harrie Broekmans neemt het familiebedrijf over.
1959 – Het pand van de buren wordt gekocht op de Grote Kerkstraat te Venlo.
1959 – Op 3 december wordt Geert Broekmans geboren in de Grote Kerkstraat. De productie was toen nog onder in de kelder.
1963 – In oktober wordt het eerste filiaal geopend aan de Vinckenhofstraat in Venlo.
1966 – Het productiebedrijf wordt gebouwd op het industrieterrein de Veegtes.
1969 – De tearoom wordt geopend op de Grote Kerkstraat.
1977 – Het tweede filiaal wordt geopend, ditmaal aan de Paterstraat in Venray, inclusief tearoom.
1979 – De winkel en tearoom aan de Grote Kerkstraat worden verbouwd.
1980 – Geert gaat naar de vakschool KTS in Voorhout.
1985 – Geert Broekmans, 3e generatie, komt in de zaak.
1987 – Op 1 januari wordt Rokvrouw bv opgericht, overname door Geert Broekmans.
1988 – Op 1 maart wordt de winkel in Venray verplaatst naar het nieuwe winkelcentrum de Bleek.
1990 – Lisette Hammes komt in dienst, de vrouw van Geert sinds juni 1994.
1991 – Het filiaal aan de Vinckenhofstraat wordt verbouwd en de winkel bij het productiebedrijf wordt geopend.
1994 – Er vindt groot onderhoud en schilderwerk plaats op de Veegtes. Op 1 juni wordt Broekmans Confiserie bv opgericht. Op 16 oktober wordt de winkel aan de Grote Kerkstraat verbouwd.
1995 – Op 6 april wordt het verkooppunt Carleyspassage 5 te Blerick geopend.

1996 – Op 13 november wordt de patisserieafdeling bij de horeca groothandel Hanos in Venlo geopend.
1997 – In juni vindt de eerste levering plaats aan de Plus supermarkt. In Oktober is gestart met EAN barcode scanning.
1998 – Oprichting website www.broekmans.nl. In oktober wordt de webshop geopend tijdens het 75 jarige bestaan.
2000 – Op 8 juni wordt stamhouder Martijn Broekmans geboren, de 4e generatie?
2001 – Op 1 augustus wordt de banketbakkerij Albert Smeets aan de Neerstraat in Roermond overgenomen.
2002 – Op 10 september wordt gestart met het gebruik van een eigen klantenpas.
2002 – Op 1 november wordt de webshop www.chocoladewinkel.nl geopend.
2003 – In april is Broekmans Patisserie sponsor geworden van VVV-Venlo. Op 3 september wordt een nieuwe winkel in het Roercenter in Roermond geopend.
2004 – Op 5 maart wordt Joris Broekmans geboren.
2005 – Op 3 januari worden de kassa’s gekoppeld via internet. In april wordt de webshop gekoppeld met bakkerijpakket.
2007 – www.chocosms.nl wordt opgericht, in april ook www.chocosms.com.
2008 – In april start inkoopscanning. In juli vindt de eerste bespreking plaats met een architect over de nieuwbouw. In november wordt het 85-jarig bestaan gevierd.
2009 – In april wordt www.broekmans.tv gelanceerd. Op 1 juli wordt Broekmans Patisserie divisie en shirtsponsor van Dames 1 van de Venlosche Boys met www.chocosms.nl. Op 26 oktober wordt de eerste steen gelegd van het nieuwe productiebedrijf aan de Veegtes.
2010 – Op 1 april wordt de eerste fase van de nieuwbouw opgeleverd. Op 26 april start de sloop van oude productiebedrijf. Op 10-10-10 is de opening van het nieuwe productiebedrijf door wethouder Mark Verheijen.
2011 – Op 26 september worden we genomineerd voor de Lodewijk van der Grinten – prijs 2011. In oktober start bezorging in Limburg via www.vershuys.com.

Geert Broekmans
Geert Broekmans

2012 – Levering aan de Floriade van 5 april tot 7 oktober.
2013 – Viering 90-jarig bestaan, 50 jaar filiaal Vinckenhof, 25 jaar filiaal in de Bleek.
2014 – Op opendag 5 april start met schepijs, 1e ijsbolletje voor wethouder Stephan Satijn. 17 april overname van Houwens vlaai op NS station Eindhoven Op 15 nov. winnaar 3 sterren banketbakker met ster
2015 – Op 26 september worden de 1e desem baguettes gebakken
2016 – Op 14 april overlijdt Harrie Broekmans, de 2e generatie
– Per 16 oktober winkel v Leeuwenhoekstraat elke dag open
– per 26 okt EDI
2017 – 1 feb. opening nieuwe webshop www.broekmansvlaai.nl

– 1 juni lancering nieuwe website  – 1 juli sluiting filiaal Grote Kerkstraat

– 29 sept. verbouwing filiaal de Bleek